Een nieuw decennium ligt nog voor mij als een leeg en onbeschreven blad. Een mooi moment om projecten tot bloei te laten komen. Hopelijk heb ik daar vorig jaar de juiste zaadjes voor geplant. Het was namelijk een jaar van knopen doorhakken. Zo verhuisde ik begin 2019 naar mijn huidige woning in Amsterdam Nieuw-West en stopte ik in het najaar met mijn baan bij Uitgeverij Business Contact. Ik besloot om als zelfstandig redacteur en tekstschrijver verder te gaan.

Bij ontkiemen en groeien hoort het zetten van de juiste intentie. Kortom, doelen formuleren! Ik wil goed beginnen met de eerste pagina’s van het boek dat 2020 heet. Daarom deel ik hieronder mijn drie belangrijkste doelen.

1. Groeien met Tekstbureau Narratief

Afgelopen september werkte ik aan mijn eerste redactieklus voor een klant en in oktober schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Op de achtergrond sleutelde ik aan mijn website en regelde ik de administratie.

Komend jaar wil ik – nee, gá ik – aan interessante en uitdagende projecten werken bij verschillende organisaties. Ik steek genoeg tijd en energie in Tekstbureau Narratief om als zelfstandig ondernemer te worden gezien voor de inkomstenbelasting. Kort door de bocht genomen betekent het dat ik minimaal 1225 uren besteed aan mijn bedrijf, zelfstandig opdrachten uitvoer voor meerdere klanten (vaak aangeraden: minimaal 3 en niet meer dan 70 procent van de tijd voor dezelfde opdrachtgever) en voldoende ondernemersrisico loop. Dat zijn nog eens mooie SMART-doelen. Daarnaast wil ik natuurlijk vooral plezier hebben in mijn werk.

2. Online zichtbaarheid vergroten

Het is vast geen toeval dat ik Facebook voornamelijk gebruik om op de hoogte te blijven van leuke evenementen en niet om updates over mijn leven te plaatsen. Ik maak graag content voor sociale media, maar dan het liefst anoniem of als het niet over mezelf gaat. Daarom ben ik actief als media- en communicatiespecialist bij Stichting PANN. Fijn schrijven voor een organisatie in plaats van voor mezelf.

In 2020 zet ik mezelf als persoon en ondernemer op de (digitale) kaart. Ik vergroot mijn online zichtbaarheid met mijn website, blog – yay, het eerste bericht is al geschreven! –, LinkedIn en Instagram. Wel op een manier die bij mij past, dus jullie zullen weinig selfies zien. In plaats daarvan deel ik veel over boeken en het schrijf- en redigeerproces zelf.

3. Mijn creativiteit verder ontplooien

Ik voel mij het gelukkigst als ik creatief bezig ben. Mijn grootste hobby’s zijn creatief schrijven en toneelspelen. Afgelopen jaar ben ik gestart met het schrijven van een historische en psychologische roman. Ook maakte en voerde ik een toneelstuk op bij De Theaterkamer. Sindsdien staan deze activiteiten een beetje stil. Komend jaar schrijf ik de eerste ruwe versie van mijn verhaal en wil ik een toneelgroep vinden om weer te kunnen spelen.

Bij deze projecten speelt ook mee dat ik mijn creativiteit niet altijd vrij durf te laten stromen. Ik ben namelijk een erg kritische denker. Handig als redacteur, maar afremmend als kunstenaar. In de loop van de jaren heb ik verschillende trucjes uitgeprobeerd om mijn perfectionisme te doorbreken en mijn innerlijke kritische stem even uit te zetten. Hoe ik dat doe, deel ik later met je.

Wat zijn jouw doelen voor het nieuwe jaar?

Mijn doelen voor 2020